Flag
Natančno odmerjanje sestavin
Navdih

Ljubiteljem kruha in pekovskega peciva je težko oceniti pomembnost natančnega odmerjanja sestavin. Natančno merjenje zagotavlja dobre rezultate, kakovost in želeno teksturo izdelkov. V tem članku si bomo podrobneje ogledali različne metode in pripomočke za odmerjanje suhih, tekočih in posebnih sestavin, kot sta kvas in maslo.

Odmerjanje suhih sestavin

Picture -

Suhe sestavine, kot so moka, sladkor, kakav v prahu in pecilni prašek,
zahtevajo natančno merjenje, da se zagotovi njihovo pravilno razmerje v
receptih. Tu je nekaj metod in pripomočkov za natančno odmerjanje suhih
sestavin.

Pripomočki

1. Merilni lončki: standardni merilni lončki so nujni za merjenje
suhih sestavin. Običajno so v kompletu v velikostih od 1/4 do 1 lončka.

2. Merilne žlice: merilne žlice se uporabljajo za majhne
količine, običajno od 1/4 do 1 žlice.

3. Kuhinjska tehtnica: digitalna kuhinjska tehtnica najnatančneje
meri težo, kar je nadvse pomembno za natančno peko.

Tehnika

1. Metoda žlice in ravnanja: za sestavine, kot je npr. moka,
merilno posodo napolnite s pomočjo žlice, nato pa poravnajte z ravnim
predmetom, kot je topa stran noža. To preprečuje čezmerno zbijanje sestavin,
kar lahko povzroči nenatančne meritve.

2. Presejanje: s tem, ko sestavine, kot sta sladkor v prahu ali
kakav v prahu, pred merjenjem presejete, zagotovite natančno količino in
pomagate razbiti grudice.

3. Tehtanje: težo suhih sestavin izmerite s pomočjo kuhinjske
tehtnice. Zaradi natančnosti imajo to metodo najraje tudi profesionalni peki.


Odmerjanje tekočih sestavin

Picture -

Za natančno odmerjanje tekočih sestavin, kot so voda, mleko, olje in
izvlečki, so potrebni drugačni pripomočki in tehnike.

Pripomočki

1. Merilne posode za tekočine: te posode so običajno iz stekla
ali plastike in imajo posebej oblikovan izliv za enostavno nalivanje.
Opremljene so z merilnimi oznakami za tekoče unče, mililitre in lončke.

2. Merilne žlice: uporabljajo se za majhne količine tekočih
sestavin in tako zagotavljajo natančno spremljanje receptov.

Tehnika

1. Ravna površina: merilno posodo za tekočine postavite na gladko
in ravno površino. Vanjo nalijte tekočino, dokler ne doseže predpisane merilne
oznake.

2. Višina oči: nagnite se, da bo višina vaših oči v ravnini z
merilnimi oznakami, da zagotovite natančnost. Gledanje od zgoraj lahko privede
do napačnega merjenja.

3. Nalivanje majhnih količin: za majhne količine uporabljate
merilne žlice. Za najnatančnejše odmerjanje napolnite žlico povsem do vrha.


Odmerjanje posebnih sestavin

Picture -

Specijalni sastojci, kao što su kvasac i maslac, zahtijevaju posebne metode mjerenja kako bi se osigurala njihova ispravna primjena u receptima.

Kvasac

Posebne sestavine, kot sta kvas in maslo, zahtevajo posebne merilne
metode, da se zagotovi njihova pravilna uporaba v receptih.

Kvas

Kvas, ne glede na to, ali gre za aktivni suhi ali instantni kvas, se
vedno meri po teži. Za to je idealna kuhinjska tehtnica. Če uporabljate kvas v
vrečki, uporabite količino, navedeno v receptu.

Maslo

Maslo se pogosto odmerja na žlice ali po teži. Večina pakiranj masla ima
na ovitku oznake za grame.

1. Po teži: s pomočjo kuhinjske tehtnice odmerite točno količino,
navedeno v receptu.

2. Po volumnu: če je v receptu navedena količina masla v lončkih,
ga malo zmehčajte, nato pa vtisnite v suho merilno posodo in pazite, da ni
zračnih žepkov. Poravnajte z ravnim predmetom.