Ljubiteljem kruha in pekovskega peciva je težko oceniti pomembnost natančnega odmerjanja sestavin. Natančno merjenje zagotavlja dobre rezultate, kakovost in želeno teksturo izdelkov. V tem članku si bomo podrobneje ogledali različne metode in pripomočke za odmerjanje suhih, tekočih in posebnih sestavin, kot sta kvas in maslo.
Suhe sestavine, kot so moka, sladkor, kakav v prahu in pecilni prašek,
zahtevajo natančno merjenje, da se zagotovi njihovo pravilno razmerje v
receptih. Tu je nekaj metod in pripomočkov za natančno odmerjanje suhih
sestavin.
1. Merilni lončki: standardni merilni lončki so nujni za merjenje
suhih sestavin. Običajno so v kompletu v velikostih od 1/4 do 1 lončka.
2. Merilne žlice: merilne žlice se uporabljajo za majhne
količine, običajno od 1/4 do 1 žlice.
3. Kuhinjska tehtnica: digitalna kuhinjska tehtnica najnatančneje
meri težo, kar je nadvse pomembno za natančno peko.
1. Metoda žlice in ravnanja: za sestavine, kot je npr. moka,
merilno posodo napolnite s pomočjo žlice, nato pa poravnajte z ravnim
predmetom, kot je topa stran noža. To preprečuje čezmerno zbijanje sestavin,
kar lahko povzroči nenatančne meritve.
2. Presejanje: s tem, ko sestavine, kot sta sladkor v prahu ali
kakav v prahu, pred merjenjem presejete, zagotovite natančno količino in
pomagate razbiti grudice.
3. Tehtanje: težo suhih sestavin izmerite s pomočjo kuhinjske
tehtnice. Zaradi natančnosti imajo to metodo najraje tudi profesionalni peki.
Za natančno odmerjanje tekočih sestavin, kot so voda, mleko, olje in
izvlečki, so potrebni drugačni pripomočki in tehnike.
1. Merilne posode za tekočine: te posode so običajno iz stekla
ali plastike in imajo posebej oblikovan izliv za enostavno nalivanje.
Opremljene so z merilnimi oznakami za tekoče unče, mililitre in lončke.
2. Merilne žlice: uporabljajo se za majhne količine tekočih
sestavin in tako zagotavljajo natančno spremljanje receptov.
1. Ravna površina: merilno posodo za tekočine postavite na gladko
in ravno površino. Vanjo nalijte tekočino, dokler ne doseže predpisane merilne
oznake.
2. Višina oči: nagnite se, da bo višina vaših oči v ravnini z
merilnimi oznakami, da zagotovite natančnost. Gledanje od zgoraj lahko privede
do napačnega merjenja.
3. Nalivanje majhnih količin: za majhne količine uporabljate
merilne žlice. Za najnatančnejše odmerjanje napolnite žlico povsem do vrha.
Specijalni sastojci, kao što su kvasac i maslac, zahtijevaju posebne metode mjerenja kako bi se osigurala njihova ispravna primjena u receptima.
Posebne sestavine, kot sta kvas in maslo, zahtevajo posebne merilne
metode, da se zagotovi njihova pravilna uporaba v receptih.
Kvas, ne glede na to, ali gre za aktivni suhi ali instantni kvas, se
vedno meri po teži. Za to je idealna kuhinjska tehtnica. Če uporabljate kvas v
vrečki, uporabite količino, navedeno v receptu.
Maslo se pogosto odmerja na žlice ali po teži. Večina pakiranj masla ima
na ovitku oznake za grame.
1. Po teži: s pomočjo kuhinjske tehtnice odmerite točno količino,
navedeno v receptu.
2. Po volumnu: če je v receptu navedena količina masla v lončkih,
ga malo zmehčajte, nato pa vtisnite v suho merilno posodo in pazite, da ni
zračnih žepkov. Poravnajte z ravnim predmetom.