Flag
Raziskujemo različne vrste testa
Navdih

Peka kruha je zadovoljujoč podvig, ki združuje natančnost, kreativnost ter globoko razumevanje različnih sestavin in tehnik. Za ljubitelje peke je obvladovanje različnih vrst testa bistvenega pomena za ustvarjanje raznolikih okusnih vrst kruha in peciva. V tem članku bomo poglobljeno obravnavali tri primarne vrste testa: kvašeno, listnato in obogateno testo. Vsaka vrsta testa ima edinstvene lastnosti in namene uporabe, ki pekom omogočajo ustvarjanje široke palete pekovskih izdelkov.

Kvašeno testo 

Kvašeno testo je temeljna sestavina za peko kruha, znano pa je po tem, da za vzhajanje uporablja kvas. Ta vrsta testa je vsestranska in se lahko uporablja za peko skoraj vsake vrste kruha, od hrustljavega pekovskega do mehkih hlebcev za sendviče. 

Picture -

Direktna metoda 

Pri direktni metodi zmešamo vse sestavine naenkrat in testo pregnetemo, pred peko pa mu še pustimo vzhajati. Ta preprost pristop je odličen za začetnike, saj zagotavlja zanesljivo dobre rezultate. Takšno testo se pogosto uporablja za bagete, bombetke in preprost beli kruh. 

Posebnosti 

Kvašeno testo je osnova za mnoge priljubljene vrste kruha, vključno s francoskimi klasikami, kot so bagete in francoski podeželski kruh »pain de campagne«. Prav tako se uporablja za pripravo kvašenega listnatega testa, na primer za francoske rogljičke in dansko pecivo, za katerega je potrebnih nekaj dodatnih korakov, rezultati pa so zmeraj mamljivo drobljivi in slastno masleni. 

Listnato testo 

Picture -

Listnato testo je posebna vrsta testa, za katerega so značilne številne plasti testa in masla, ki po peki ustvarijo lahko, drobljivo teksturo. Ta vrsta testa je zapletenejša za pripravo, vendar ko uspe, se lahko veselimo odličnih pekovskih izdelkov. 

Tehnika 

Pri postopku priprave listnatega testa se kos masla prekrije s testom, nato pa se večkrat razvalja in prepogne, s čimer ustvarimo tanke plasti masla in testa. Ta postopek laminacije daje francoskim rogljičkom in listnatemu testu nasploh značilne drobljive lastnosti. 

 

Kvašeno listnato testo 

Kvašeno listnato testo združuje vzhajalno moč kvasa s tehniko laminacije, kar omogoča peko izdelkov, kot so francoski rogljički in francoski čokoladni kruh. Takšna peciva v pečici prelepo vzhajajo, s čimer pridobimo lahko in zračno teksturo, ki je popolna za zajtrk ali sladki prigrizek. 

Nekvašeno listnato testo 

Nekvašeno listnato testo se za vzhajanje zanaša samo na paro, ki se pri peki ustvari med plastmi masla in testa. Takšna vrsta testa se uporablja za izdelke, kot so piškoti palmier, skodelice za nadeve vol-au-vent in sladica tisočih lističev mille-feuille. 

Obogateno testo 

Picture -

Za obogateno testo je značilno, da vsebuje razne dodatke, kot so maščobe, sladkor in mlečni izdelki, ki poskrbijo, da je končni izdelek še posebej rahel in okusen. Takšna vrsta testa se posebej pogosto uporablja za sladke in slane kruhke ter pecivo. 

Obogateno pekovsko testo 

Obogateno pekovsko testo se lahko uporabi za vrsto okusnih poslastic, kot so francoski kruh brioš, babka in sladki kruhki. Visoka vsebnost maščob v takšnem testu poskrbi za mehko, vlažno teksturo, ki je popolna za uživaška peciva in pekovske izdelke. 

Obogateno ocvrto testo 

Obogateno ocvrto testo, ki se uporablja za krofe in francoske krofe, je drugačna vrsta obogatenega testa. Zaradi dodatka maščobe in sladkorja te ocvrte dobrote dobijo svoj značilen bogat okus. Krofom lahko dodamo še glazure, nadeve ali sladkorne posipe, zaradi česar so še posebej priljubljena vrsta peciva. 

Brezglutenske in veganske možnosti 

Za osebe s posebnimi prehranskimi omejitvami so na voljo tudi brezglutenske in veganske različice obogatenega testa. Te različice za pridobitev teksture in okusa tradicionalnega obogatenega testa uporabljajo alternativne sestavine. Tako lahko v teh čudovitih poslasticah uživajo prav vsi

Vlečeno testo

Picture -

Vlečeno testo je znano po svoji tanki, skoraj prozorni teksturi, ki jo dobimo s postopnim raztezanjem testa. Sestavljen je iz moke, vode in malo olja, pri izdelavi pa je potrebna spretnost in potrpežljivost. Uporablja se za pripravo tradicionalnih jedi, kot so savijar, baklava in burek.

Sladko listnato testo

Med sladkimi različicami vlečenega testa sta najbolj znani baklava in savaja s sadjem. Tanko testo namažemo z maslom in nadevamo z bogatimi nadevi iz oreščkov, medu ali sadja, s čimer dosežemo bogato in sočno teksturo, ki se topi v ustih.

Slano vlečeno testo

Slane različice vlečenega testa se pogosto uporabljajo za pripravo bureka in pit z različnimi slanimi nadevi, kot so sirni, mesni ali zelenjavni. Tanko testo omogoča, da nadev izstopa, plasti testa pa poskrbijo za hrustljavo zlato skorjico, ki ovije sočen in slasten nadev.