Flag
Tehnike peke kruha
Navdih

Peka kruha je zabavno in sproščujoče opravilo, v bistvu pa je kombinacija umetnosti, veščine in znanosti. Da bi bil vsak vaš hlebec kruha odlično pečen, potrebujete znanje o tehniki peke. Končni rezultat (hlebec, s katerim se lahko pohvalite) je odvisen od različnih dejavnikov: od vrste pečice do temperature peke. Gotovo ste že slišali, da kakšna pečica peče premočno ali preslabo glede na nastavljeno temperaturo. Ta članek vam bo pomagal, da boste premagali tovrstne težave in obvladali osnove peke kruha.

Vrste pečic in njihove značilnosti

Različne vrste pečic lahko pomembno vplivajo na sam proces peke in na končni rezultat. Bi morali za najboljši rezultat kupiti krušno peč? Ni nujno. Če boste spoznali prednosti in slabosti vsake vrste pečice, boste lažje izbrali tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam. 

Klasične/konvencionalne pečice 

Klasične pečice so najpogostejša vrsta pečic v gospodinjstvih. Grelci so na vrhu in na dnu pečice. 

•        Prednosti: široko dostopne, po relativno ugodnih cenah in
enostavne za uporabo. 

•        Pomanjkljivosti: porazdelitev toplote je lahko neenakomerna (to je težava
pri pečicah, ki grejejo premočno ali preslabo), kar zahteva pogosto obračanje
kruha, da se enakomerno speče. 

Konvekcijske pečice 

Konvekcijske pečice imajo ventilatorje, ki omogočajo kroženje vročega zraka v pečici, kar prispeva k enakomerni porazdelitvi toplote. 

•        Prednosti: enakomerno pečenje, krajši čas pečenja in energijska
učinkovitost. 

•        Pomanjkljivosti: lahko so dražje od klasičnih pečic. Treba je prilagoditi
temperaturo in čas, ki sta navedena v receptih. 

Parne pečice 

Parne pečice ali pečice s funkcijo dodajanja pare med peko v pečico dodajajo paro, ki izboljša skorjo in teksturo kruha. 

•        Prednosti: hrustljava, sijoča skorja in vlažna, mehka sredica.
Idealne so za kraft kruh. 

•        Pomanjkljivosti: so drage in lahko zahtevajo dolivanje vode med peko. 

Pečice na drva

V pečicah na drva poteka tradicionalni način peke, ki daje kruhu edinstven okus in teksturo.

•        Prednosti: karakterističen okus dima in čudovito zapečena
skorjica. Odlično ohranja toploto.

•        Pomanjkljivosti: zavzemajo veliko prostora, dolgotrajno segrevanje in
stalno vzdrževanje.

Pomen temperature pečice

Temperatura pečice je ključni dejavnik pri peki kruha. Prava temperatura zagotavlja pravilno vzhajanje, ustvarjanje skorjice in teksture kruha po vaših željah.

Predhodno segrevanje

Pečico pred peko vedno segrejte na želeno temperaturo. S tem zagotovite, da se kruh začne peči v stabilnem okolju, kar je bistveno za optimalno vzhajanje in nastanek skorje.

Smernice za temperaturo

1.      Kraft kruh: običajno se peče na višjih temperaturah (220–250 °C), da nastane debelejša, hrustljava skorja in vlažna sredica.

2.      Kruh za sendviče: običajno se peče na zmernih temperaturah (180–190 °C) za mehko,
nežno teksturo in zlato rjavo skorjico.

3.      Obogateni kruh: ker ima takšen kruh višjo vsebnost sladkorja, maščob ali mlečnih izdelkov, se pogosto peče na nižjih temperaturah (160–180 °C). S tem preprečimo, da kruh preveč ne potemni ali se zažge.

Spremljanje temperature

Naložba v termometer za pečico vam lahko pomaga spremljati in vzdrževati želeno temperaturo. Temperatura v pečici je pogosto višja ali nižja od nastavljene, s termometrom pa se boste prepričali, ali je temperatura idealna za kruh, ki ga pečete.

Picture -

Tehnike peke

Poleg vrst pečic in temperatur peke kruha obstaja še nekaj drugih pripomočkov in trikov za odličen kruh: 

Kamen za peko

Kamen za peko se predhodno segreje v pečici in v sebi hrani toploto. Ko testo za kruh položite
na vročo površino, pride do takojšnjega prenosa toplote. Rezultat je hitrejše vzhajanje in bolj hrustljava skorjica.

Dodajanje pare 

Ustvarjanje pare v začetni fazi pečenja omogoča nastanek hrustljave, sijoče skorjice. 

Če imate parno pečico – odlično! Uporabljajte jo v skladu z navodili proizvajalca. Če je nimate, z razpršilom navlažite stene pečice ali pa v segreto posodo na dno pečice položite kocke ledu. 

Obračanje kruha 

Če veste, da je vaša pečica včasih težavna in ne peče enakomerno, kruh na polovici peke obrnite. To izniči učinek morebitnih vročih točk v pečici in spodbuja enakomerno pečenje. 

Je kruh pečen?

Pravilno pečen kruh mora imeti dobro zapečeno skorjo, in če potrkate po
dnu, mora zveneti votlo.

1.     Notranja temperatura: natančno določite, ali je kruh pečen, s pomočjo termometra s takojšnjim odčitavanjem (odličen dodatek za vsako kuhinjo). Večina vrst kruha je pečena, ko doseže notranjo temperaturo 90–100 °C.

2.     Vizualni znaki: skorja mora biti zlato rjava in čvrsta na otip. Če je kruh videti bled ali premehak, ga je morda treba še malo peči. 

Picture -