Katere vrste vanilije obstajajo? Od kod izhajajo vanilijevi stroki, ki jih je mogoče kupiti na domačem trgu? Kako poteka pridelava, gojenje in vzdrževanje strokov? Spoznajte zanimiva dejstva o vaniliji, njenih cvetovih in plodovih.
Vanilijevi stroki prepotujejo že dolgo pot, preden jih zagledate na prodajni polici. Vanilija raste samoniklo samo v tropskih gozdovih. Prve rastline so odkrili v Srednji Ameriki, natančneje, v Mehiki. Danes največ vanilije pridelajo na Madagaskarju. 80 % vseh nabranih vanilijevih strokov prihaja iz otoške države ob jugovzhodni afriški obali.
Vanilija je zahtevna rastlina – potrebuje tako sonce kot senco, toploto in zadostno količino vlage. Največji nasadi so v tropskem podnebju. Lastniki nasadov obdelujejo polja, a lahko zrele stroke nabirajo šele v tretjem ali četrtem letu.
Gojenje vanilije zahteva veliko potrpljenja. V naravi redke vrste čebel oprašujejo divje rastline. V nasadih vanilije tako imenovani gojitelji ročno oprašujejo rastline, da lahko le-te razvijejo plodove.
Ali ste vedeli, da cvetovi vanilije cvetijo le na 2–3 leta in da se rumenozeleni cvet odpre le za nekaj ur?
Po uspešnem opraševanju se po približno devetih mesecih pojavijo zeleni plodovi v obliki fižola – vanilijevi stroki. V času nabiranja so stroki brez vonja in okusa.
Za zelene plodove je treba lepo skrbeti, da razvijejo značilno barvo in intenzivno vanilijevo aromo.
Postopek z vročo vodo
V prvem koraku postopka zelene plodove za tri minute potopijo v vročo vodo s temperaturo 60–70 °C. Zaradi visokih temperatur stroki postanejo prožni in postopek rasti je končan.
Fermentacija
Takoj zatem stroke zavijejo v tople volnene odeje. V 48 urah stroki dobijo rjavkasto barvo in rahlo sladkasto aromo.
Sušenje
Na koncu vanilijeve stroke sušijo na soncu na blazinah ali odejah približno šest tednov dve do tri ure na dan. Sonce pa pri tem ne sme biti preveč močno. Za uspešen postopek sušenja stroke čez noč zavijejo v odeje. V šestih tednih vanilijevi stroki izgubijo do polovice svoje teže, vendar ohranijo sijočo barvo in čudovito aromo.
Sušenju na soncu sledi sušenje v senci. Stroke v razmiku porazdelijo na podlage, ki prepuščajo zrak (rešetke). Delavci nato stroke razvrstijo glede na kakovost in dolžino ter jih na koncu povežejo v snope.
Razvoj arome
Vanilijeve stroke na koncu za dva meseca položijo v lesene škatle, obložene z voščenim pergamentom. V tem času se razvije polna vanilijeva aroma. Tudi v tem koraku postopka stroke redno preverjajo glede kakovosti.
Iz 6 kg nabranih zelenih plodov tako nastane približno 1 kg dišečih vanilijevih strokov. Vanilin, ki se tvori med tem postopkom, je glavna naravna aroma in predstavlja približno 1,2 % vanilijevega stroka. Najdemo ga v obliki kristalov na površini vanilijevih strokov. V notranjosti strokov se poleg vanilina in črnih, drobnih semen skrivajo tudi številne druge arome.