Kdor v kuhinji postrga cele vanilijeve stroke za kuhanje pudinga ali pa uporablja vanilijev sladkor za peko sočnih kolačev, je verjetno že slišal za vanilijevo pasto – na policah je v majhnih tubah tik ob drugih izdelkih z vanilijo. Kaj pa pravzaprav vsebujejo majhne tube, označene z izrazom »vanilijeva pasta«? Za kaj se uporablja vanilijeva pasta in kako jo lahko pripravite tudi sami? Vse vam bomo natančno predstavili.
Vanilijeva pasta je običajno pasta iz vanilijevega izvlečka in ekstrahirane vanilijeve kaše s konsistenco gostega sirupa. Kakovostno vanilijevo pasto med drugim prepoznamo po ekstrahirani vanilijevi kaši, ki med proizvodnjo z vanilijo daje značilne črne pikice.
V prvi vrsti lahko vanilijevo pasto iz tube uporabite za pripravo sladkih pekovskih izdelkov, sladic in krem. Za preprosto doziranje je primerna čajna žlička – če žličko nekoliko segrejete, se spremeni konsistenca paste in jo je tako preprosteje uporabiti.
Vse več okusnih receptov pa vsebuje tudi prefinjeno noto vanilije. Pri uporabi vanilijeve paste v okusnih jedeh pa je pomembno, da uporabljate majhne količine in tako jedem dodate pridih vanilije.
Vanilijevo pasto lahko najdete na oddelku s pekovskimi izdelki v dobro založenih trgovinah. Zaradi tube, ki jo lahko po uporabi ponovno zatesnite, lahko Dr. Oetker vanilijevo pasto uporabljate povsem po svojem okusu. Pasto shranjujte na suhem in temnem mestu pri sobni temperaturi.
Ali raje uporabljate vanilijeve stroke? V le nekaj korakih lahko vanilijevo pasto pripravite tudi sami. V našem videoposnetku si lahko pripravo ogledate korak za korakom.
Recept za pribl. 230 g vanilijeve paste
Sestavine:
6 vanilijevih strokov
100 g rjavega sladkorja
100 ml vode
Priprava:
1. Odrežite olesenele konce vanilijevih strokov. Narežite jih na pribl. 1 cm dolge koščke.
2. V posodi zavrite vodo in sladkor ter vse skupaj pustite vreti približno eno minuto. Pripravljeno mešanico zlijte v toplotno odporen mešalnik, dodajte narezane vanilijeve stroke in vse skupaj na najvišji stopnji mešajte, da nastane gosta zmes.
3. S toplo vanilijevo pasto napolnite čist kozarec s pokrovčkom in pustite, da se pasta ohladi. Na koncu kozarec zaprite s pokrovčkom in ga postavite v hladilnik.
Domačo vanilijevo pasto lahko v zaprtem kozarcu hranite več tednov. Pri uporabi vedno uporabite svežo žličko, saj lahko v nasprotnem primeru v pasto zaidejo neželeni mikrobi.