Skozi cedilo odcedite borovnice in shranite tekočino.
Segrejte mleko in v njem raztopite maslo ali margarino. V posodi počasi premešajte moko in kvas. Dodajte ostale sestavine ter mešanico mleka in maščobe. Z mešalnikom (z lopaticami) mešajte najprej pri najnižji hitrosti, nato pa 5 minut pri najvišji, da dobite gladko testo. Testo oblikujte v svaljek. Testo pokrijte in ga pustite na toplem vzhajati tako dolgo, da se vidno poveča.
V posodo za mešanje stresite moko. Dodajte preostale sestavine in vse skupaj mešajte z mešalnikom (z lopaticami) najprej pri najmanjši hitrosti, nato pa pri največji. Nato iz testa oblikujte svaljek.
Odmerite 300 ml soka, ki se je natekel iz borovnic. Gustin pomešajte s sladkorjem in 4 žlicami tekočine, ki ste jo pred tem shranili. Preostalo tekočino segrejte do vrenja. Odmaknite s štedilnika, vanjo vmešajte zmes Gustina in ponovno na kratko segrevajte, da zavre. Vmešajte borovnice in cimet ter pustite, da se malo ohladi.
Namastite tortni model. Segrejte pečico.
Temperatura pečice z zgornjim in spodnjim gretjem: približno 180 °C
Temperatura pečice z ventilatorjem: približno 160 °C
Kvašeno testo narahlo posujte z moko, odstranite iz posode in na pomokani delovni površini dobro pregnetite s krhkim testom. 2/3 testa razvaljajte v obliko kroga (Ø 34 cm) in ga položite v tortni model. Testo odrežite približno 1 cm pod robom. Dno večkrat prebodite z vilicami. Ostanke testa zgnetite s preostalim testom.
Borovničev nadev razporedite po testu in ga enakomerno poravnajte. Preostalo testo razvaljajte v obliko kroga (Ø 30 cm). Z modelčki po želji, npr. v obliki srca (4–5 cm), izrežite male motive. Izrezane motive položite na nadev in narahlo pritisnite.
Rumenjak dobro premešajte z mlekom in premažite motive. Testo pokrijte s krpo in pustite na toplem, da vzhaja 10 minut. Nato ga postavite v pečico na mrežo.
Kolači
Kolači