Marelice operemo in razkoščičimo. V večjo posodo dodamo vodo in nanjo stresemo marelice.
Vsebino zavremo, nato pa na nizkem do srednjem ognju kuhamo 1 uro in pol. Medtem po vrhu stran pobiramo pene in občasno pomešamo.
Sladkor in gelfix zelo dobro premešamo. Ta korak je izjemno pomemben, saj se v primeru, da ne boste sestavini dobro premešali lahko v marmeladi pojavijo grudice.
Torej vmešamo gelfix s sladkorjem (začnemo z 1 kg sladkorja) stresemo k marelicami in dobro premešamo. Dodamo še rum in kuhamo 10-15 minut.
Po tem času na krožnik dodamo žličko marmelade in ga za 10 minut odnesemo v zamrzovalnik. Ko je marmelada ohlajena poskusimo, če nam je dovolj sladka in če nam ustreza gostota.
V kolikor nam je všeč, jo pripravljena da gre v kozarčke. Če nam je preredka in premalo sladka, zmešamo še polovico gelfixa z nekimi 200-300 grami sladkorja in vmešamo v marmelado. Ponovno kuhamo 10-15 minut, nato pa naredimo ponovni test z žličko.
Ko dobimo željeno gostoto in sladkobo, pripravimo sterilizirane kozarčke. Moj ati to naredi tako da v en kozarček zlije pol dcl ruma, kozarček pretrese skupaj s pokrovom, nato pa rum prelije v naslednjega. V pretresen kozarček z rumom vlijete marmelado čimbolj do vrha in dobro zaprete. Postopek ponavljate dokler ne zmanjka marmelade.
Kozarčke zavijete v odejo in pustite da se počasi ohladijo.
Ozimnica
Ozimnica
Ozimnica