V večjo skledo dodamo moko, pecilni prašek s kvasom, sol in dobro premešamo z žlico. Dodamo vodo in olivno olje. S kavljem za testo gnetite testo 7-8 minut na srednji hitrosti (ali 12-15 minut z roko), dokler ne dobite gladkega in elastičnega testa. Testo prestavimo v skledo, ki smo jo predhodno naoljili z nekaj kapljicami olivnega olja, pokrijemo s prozorno folijo ali rahlo navlaženo kuhinjsko krpo in pustimo, da testo vzhaja toliko časa, da podvoji prostornino (cca. 45 - 50 minut).
Na pekač damo tanko plast pšeničnega zdroba grano duro durum, položimo testo in ga z rokami nežno raztegnemo, dokler ne dobimo pravokotnika in ga vstavimo v model. S prsti oblikujemo vdolbine in jih pokapamo z 1-2 žlicama olivnega olja, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut, stran od prepiha (testo bo še lepo vzhajalo).
Medtem pripravite nadev za okrasitev fokače, pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot.
Pečico segrejte in na dno pečice postavite majhen pekač, napolnjen z vodo, da dodate vlago testu.
Fokačo okrasimo, potresemo z morsko soljo in olivnim oljem ter pečemo približno 20 minut.
Kruh
Kruh
Kruh