Kako uro pred piškotarjenjem postavi maslo na pult, da se zmehča. V posodo stresi 170 g zmehčanega masla, narezanega na kocke. Dodaj 170 g sladkorja in žličko vanilijeve arome, nato vse skupaj veselo zmiksaj v svetlo peno. Dodaj eno veliko jajce in mokre sestavine še enkrat električno premlati. V drugo posodo stresi 280 g moke, 40 g kakava, 2 ščepca soli in pol vrečke pecilnega praška, nato jih dobro premešaj. Suhe sestavine stresi k mokrim, vse skupaj pa električno premešaj do homogene piškotne mase. Maso z dlanmi oblikuj v gladek ploščat disk in ga zavij v folijo za živila in postavi za 30 minut v hladilnik.
Pečico segrej na 180 ºC. Pripravi si delovno postajo – čist in suh pult narahlo pomokaj, zraven pa postavi poljubne modelčke in valjar. Na pladenj za peko postavi list peki papirja. Zdaj je čas, da v kuhinjo zbobnaš še male ročice, če so na voljo. Piškotno maso odvij in jo razpolovi. Polovico razvaljaj do debeline približno 0,5 cm. Glede oblike se ne obremenjuj, važno je, da je testo vsaj približno enako debelo. Z modelčki iz testa izreži piškotke in jih prenesi na pladenj za peko, pri čemer si lahko pomagaš z lopatko. Ostanke testa dodaj k ostali masi in jo zopet razvaljaj Ko napolniš pladenj, ga porini v pečico. Piškote peci 6-8 min pri 180 ºC. Medtem, ko se prva peče prva runda piškotov, se takoj loti druge – masa naj ne stoji predolgo. Ko so piškoti pečeni, jih pusti, da se ohladijo na pekaču. Če ga rabiš za peko druge runde, piškote z njega potegni kar s peki papirjem.
1. Piškote razporedi po peki papirju.
2. Belo čokolado nalomi in jo stopi nad nizkim ognjem ali pa postopoma v mikrovalovni pečici.
3. S stopljeno čokolado napolni ali posebno pisalo ali pa dresirno vrečko, ki ji odrežeš res mini konico.
4. Čokolado pošpricaj po piškotih, čez pa posuj božični dekor.
Kolači
Kolači
Kolači