V plastično posodo presejte moko, na sredino stresite suhi kvas in žličko sladkorja, prelijte s 50 ml mlačnega mleka in pustite stati približno 5 minut. Ko se kvas aktivira, dodajte vse ostale sestavine. Zelo na hitro zamesite testo (količina moke je odvisna od vrste, ki jo uporabljate, zato bo morda potrebno nekaj več ali manj od navedene količine), posodo pokrijte s krpo ali plastično folijo in pustite 15 minut, da vzhaja.
Nato testo pregnetite, gnetite približno 4–5 minut. Ponovno ga pustite vzhajati na toplem, dokler ne naraste na dvojno količino (približno 1 uro). Vzhajano testo pregnetite in razdelite na 24 hlebčkov. Za eno pletenico potrebujete 6 hlebčkov. Vsakega od 6 hlebčkov raztegnite v trakove tako, da bo sredinski del malo debelejši od koncev, ki naj bodo tanjši (glej slike priprave). Trakove združite tako, da sta na sredi 2 posamična, ob straneh pa po 2 združena. Za nadaljnje oblikovanje glejte slike priprave.
Oblikovane pletenice položite v pekač, obložen s papirjem za peko, jih pokrijte in pustite stati še 20–30 minut. Nato jih premažite z rumenjakom in posujte s semeni po želji.
Pecite v segreti pečici.
Položaj v pečici: spodaj
Temperatura pečice z zgornjim in spodnjim gretjem: 200 °C
Temperatura pečice z ventilatorjem: 180 °C
Ko so pletenice pečene, jih pokrijte s suho krpo in pustite počivati 20 minut, preden jih postrežete.
Kolači
Kolači
Kolači