Rženo in pšenično moko v posodi za mešanje zmešajte s kislim testom in suhim kvasom. Dodajte preostale sestavine (tudi semena) in vse skupaj z mešalnikom (metlici za gnetenje) mešajte najprej kratko na nizki in nato na najvišji stopnji približno 5 minut, da nastane testo. Pokrito testo pustite vzhajati na toplem, dokler se vidno ne poveča.
Namastite pravokoten model za peko. Polnozrnato testo na rahlo pomokani površini znova na hitro pregnetite. Testo najprej oblikujte v kroglo, nato pa v zvitek. Polnozrnato testo položite v model za peko ter ga pokritega pustite vzhajati, dokler se vidno ne poveča.
Predhodno segrejte pečico.
Električna pečica (zgornji/spodnji grelnik): pribl. 180 °C
Vroči zrak: pribl. 160 °C
Polnozrnato testo premažite z vodo in posujte z lanenim semenom. Model nato položite na rešetko v pečici.
Položaj v pečici: spodnja tretjina
Čas peke: približno 50 minut
Pečen polnozrnati kruh odstranite iz modela in pustite, da se na kuhinjski rešetki ohladi.
Kruh
Kruh
Kruh