V lončku segrejte mleko, nato v njem raztopite maslo ali margarino.
V posodi dobro zmešajte moko in kvas. Nato dodajte vse ostale sestavine razen čokoladnih kapljic. Vse skupaj z mešalnikom (s spiralami) zgnetite v gladko testo. Mešajte skupaj 5 minut, najprej pri najmanjši, nato pa pri največji hitrosti. Testo pokrijte in ga pustite na toplem vzhajati tako dolgo, da se vidno poveča.
Testo na rahlo pomokani delovni površini še enkrat na kratko pregnetite in dodajte čokoladne kapljice (1 žlico shranite za posip). Testo razdelite na 5 enakih delov (najboljše jih je stehtati, vsak naj ima približno 200 g) in vsak kos oblikujte v svaljek, dolg približno 40 cm (slika 1).
Pet svaljkov na zgornjem koncu trdno stisnite skupaj in jih spletite v kito. Najprej položite desni zunanji svaljek med prvega in drugega na levi strani (slika 2).
Nato zunanji levi svaljek položite na sredino (slika 3).
Zdaj drugi svaljek z leve strani položite čez srednji svaljek (slika 4).
Ponovite korake (slika 5).
Ko končate, vse konce dobro stisnite. Pletenico rahlo nagnite na levo. Pletenico s papirjem za peko povlecite na pekač in pustite vzhajati na toplem, približno 20–30 minut (dokler se testo vidno ne poveča). Segrejte pečico.
: 180 °C
: 160 °C
Razžvrkljajte rumenjak z mlekom, premažite pletenico in po njej posujte preostale čokoladne kapljice. Specite.
: spodnja rešetka
Čas peke: pribl. 30 Minute
Pletenico skupaj s papirjem za peko prestavite na mrežo (pozor: čokoladne kapljice so vroče!) in pustite, da se ohladi.
Kolači
Kolači
Kolači