Model obložite s papirjem za peko. Segrejte pečico.
Temperatura pečice z zgornjim in spodnjim gretjem: 180 °C
Temperatura pečice z ventilatorjem: 160 °C
Jabolka operite, izrežite sredico in jih narežite na tanke rezine. V posodi jih dobro premešajte s sladkorjem, cimetom, limoninim sokom in rumom. Vmešajte rozine in pustite kratek čas stati.
Po kuhinjski krpi posujte malo moke. Liste testa pazljivo položite na krpo. Vsako plast testa na tanko premažite s stopljenim maslom. Po testu posujte mlete lešnike. Na spodnjo tretjino testa razporedite zmes iz jabolk in rozin. Robove (pribl. 4–5 cm) pustite proste. Desni in levi rob prepognite navznoter.
S pomočjo krpe začnite zvijati testo. Zavitek s pomočjo kuhinjske krpe položite na pripravljeni pekač. Zavitek naj bo obrnjen z robom navzdol, testo zavihajte navzdol tudi na krajših straneh. Premažite z maslom.
Pecite približno 40 minut na sredini segrete pečice.
Položaj v pečici: sredina
Čas pečenja: približno 40 minut
Pečeni zavitek vzemite iz pečice, pustite, da se malo ohladi, in ga po želji posujte s sladkorjem v prahu.
V kozico nalijte mleko. Vaniljev strok prerežite po dolžini in postrgajte semena. V mleko dodajte semena in strok vanilije, sladkor, gustin in jajce. Premešate z metlico in pustite, da zavre na srednje močnem ognju ob stalnem mešanju. Ko se zmes poveže, kozico takoj umaknite z ognja in mešajte še 2 minuti. Omako precedite skozi cedilo v skodelo ali drugo posodico in postrezite toplo ob jabolčnem zavitku.
Kolači
Kolači
Kolači